Hopeatyöt ja korut

Kurssi: Hopean hohtoa korukurssi
Kurssin aikataulu: vko 23, 3.–7.6.2019
Kurssin sisältö: Kurssilla voit valmistaa persoonallisia koruja lasista sekä hopeasta tai yhdistellä materiaaleja keskenään. Sahaus,viilaus,juotokset, taonta ja muu hopean muotoilu tulevat tutuiksi. Lasiosat valmistetaan uunissa sulattamalla ja polttoja tehdään useampia (3-4). Lasin voit halutessasi yhdistää hopeaan  istuttamalla sen valmistamaasi korupohjaan. Kurssilla voit valmistaa sormuksia, riipuksia, rintaneuloja, korvakoruja ym. Halutessasi voit opetella myös putki-istutusta zirkoneilla sekä kivenistutusta tasapohjaisilla kivillä.

Materiaalina hopea 925 sekä Bullseyen sulatuslasit sekä dichroic korulasit. Materiaaleja voit ostaa opettajalta. Kurssi sopii hyvin aloittelijoille ja jo edistyneemmille harrastajille. Korumalleja voi etsiä vaikkapa netistä ja niitä on myös opettajalla, voit myös itse suunnitella ja piirtää mallin. Lasinsulatusuunin suojapaperi maksetaan opettajalle 5e/poltto/oppilas. Ohjaajana kultaseppä Sanna Kulmala, www.kuunsade.com, Korupaja Kuunsäde (Facebook).


 

Kurssi: Hopeatyön peruskurssi
Kurssin aikataulu: vko 24, 10.–14.6.2019
Kurssin sisältö: Hopeatyön peruskurssilla opiskellaan erilaisia korunvalmistuksen perustekniikoita, kuten sahaus, juottaminen, pyöröhiotun kiven istutus, pintakäsittelyt ja viimeistely. Kurssilla on mahdollista valmistaa koruja hopeasta, pronssista tai vaikkapa omista hopealusikoista. Kaikki tarvittavat työkalut löytyvät kurssipaikalta ja raaka-aineet voi ostaa opettajalta. Kukin kurssilainen maksaa lisäksi 8 € työvälinemaksun, mikä sisältää mm. sahanterät, kaasut, kiillotusaineet yms. Ohjaajana koru- ja esinemuotoilija AMK Mari Syrén.


Kurssi: Hopeatyöpaja I
Kurssin aikataulu: vko 24, 10.–14.6.2019
Kurssin sisältö: Kurssilla on mahdollista tehdä erilaisia hopeatöitä, ketjuja, riipuksia, sormuksia ja kivenistutusta. Koruja valmistetaan perinteisin käsityömenetelmin ja kokeillaan myös uusia tekniikoita.

Menetelminä käytetään mm. punontaa, prässäystä ja hiekkavalua. Työpajalla on käytettävissä tarvittavat käsityökalut. Korun valmistukseen voi ostaa ohjaajalta erilaisia materiaaleja hopeatöihin, kuten esim. lankaa, levyä, lukkoja, korukiviä ja viistekiviä. Ohjaajana kultaseppä Ari Vuorela.


Kurssi: Hopeatyöpaja II (perus-/ketjukurssi)
Kurssin aikataulu: vko 26, 24.–28.6.2019
Kurssin sisältö: Tällä kurssilla opit korunvalmistuksen perustaidot mm. eri työkalujen käytöstä, juottamisesta, erilaisten ketjujen punomisesta, levyn muokkaamisesta ym. Aiempaa kokemusta korujen teosta ei tarvita, mutta kurssi sopii myös pidemmälle harrastuksessa ehtineille. Ikäraja 16 v., kurssille mahtuu 12 oppilasta.
Kurssin ohjaajana kultaseppä Taina Vuorela.

Kurssi: Hopeavalu - 3D mallinnus ja valukurssi
Kurssin aikataulu: vko 26, 24.–28.6.2019
Kurssin sisältö: Kurssilla opitaan käyttämään suunnitteluohjelmaa ja 3D mallinnetaan oma koru, joka tulostetaan 3D tulostimella PLA-muovista. Tulostettua korua voidaan käyttää valumallina. 3D mallinnus ja tulostus maanantai-tiistai (opettajana Juha Alitalo), valutekniikat keskiviikko-perjantai.

Valutekniikat osiossa (ke-pe) opetellaan erilaisia valutekniikoita teoriassa ja käytännössä. Kurssilla opetellaan mm. hiekkavalu, vuolukivivalu, seepiansuomuvalu yms. Kurssilla tutustutaan myös korujen sarjavalmistuksessa yleisesti käytettyyn alipainevalamiseen (=kadonneen vahan menetelmä). Aiempaa kokemusta alalta ei vaadita. Ohjaajana kultaseppä Ari Vuorela.

 

Kurssi: Hopeatyöpaja III (alateemana kevyet lankatyöt)
Kurssin aikataulu: vko 27, 1.–5.7.2019
Kurssin sisältö: Tällä kurssilla tehdään monipuolisesti varsinkin kevyitä hopealankatöitä, esim. filigraanikoruja yms. Myös muita korunvalmistuksen työtapoja oppilaiden toiveiden mukaisesti. Töihin voi liittää myös erilaisia koru- ja jalokiviä. Edellytämme aiempaa kokemusta korujen valmistuksesta (vähintään peruskurssi suoritettuna). Ikäraja 16 v., kurssille mahtuu 12 oppilasta. Kurssin ohjaajana kultaseppä Taina Vuorela.

 


 

Kurssi: Kivenistutus
Kurssin aikataulu: vko 27, 1.–5.7.2019
Kurssin sisältö: Kurssilla on istutettu erilaisia viiste- ja pyöröhiottuja kiviä. Kurssilla on tehty hopeasta erilaisia kivenistutuksia erilaisin käsityömenetelmin sahaamalla,viilaamalla, filssaamalla, kiillottamalla, poraamalla ja jyrsimällä. Kurssilla on harjoitettu erilaisia istutustekniikoita, mm. kartio-, hiertämis-, rivi- ja kruunuistutusta. Kurssilla on tehty itsenäisesti erilaisia koruja erikoistekniikoin ja eri istutusmenetelmin.

Kurssilla mm. käsitellään erilaisia kivenistutustekniikoita pintaa syvemmältä. Istutusmateriaalina lähinnä hopea. Kiviä ja raaka-aineita saatavana opettajalta. Jos sinulla on erityistoiveita kivien suhteen, ota yhteys kurssin ohjaajaan sähköpostitse arinpajagmail.com. Kurssia suositellaan aikaisemmin Kankaanpään opistossa Ari Vuorelan hopeatyökursseilla olleille.


 

Kurssi: Hopeatyöpaja IV (erikoistekniikkana "vanhasta uutta")
Kurssin aikataulu: vko 28, 8.–12.7.2019
Kurssin sisältö: Työpajakurssi, jonka yhtenä erikoistekniikkana tehdään jalometallikoruja ja muita pienesineitä esim. hopealusikoista, -haarukoista tai käyttämättä jääneistä vanhoista jalometallikoruista, helmistä ym. Materiaaleiksi sopivat myös rikkinäiset ja parittomat em. esineet. Myös muita korunvalmistuksen työtapoja oppilaiden toiveiden mukaan.
Aiempi kokemus korujen valmistuksesta on eduksi. Ikäraja 16 v., kurssille mahtuu 12 oppilasta.
Kurssin ohjaajana kultaseppä Taina Vuorela.


 

Kurssi: Mestarien hopeatyökurssi I
Kurssin aikataulu: vko 29, 15.–19.7.2019
Kurssin sisältö: Jalometallikorujen valmistusta: ketjun tekoa, sormuksia, riipuksia, punontaa, sahausta, viilausta, filssausta, valssausta, takomista, prässäystä, punsselointia, kiillotusta, juotoksia ja istutusta ja hiekkavalua. Kurssilla on tehty itsenäisesti uniikkikoruja ja ketjuja eri työtapoja harjoittaen. Kurssilla valmistetaan koruja perinteisin menetelmin ja kokeillaan myös uusia menetelmiä. Kurssilla tehdään erilaisia hopeaketjuja ja koruja mm. viikinkiketjuja, juotettavia ja kudottuja ketjuja, palmikoituja koruja.

Hopeaa työstetään sahaamalla, viilaamalla, takomalla, valamalla (esim. hiekkavalu) ja emaloimalla, tehdään juottamista ja kiillotusta ja tummennusta sekä opetellaan esim. lukkojen ym. mekanismien valmistusta. Kurssilla on käytettävissä tarvittavat työkalut ja ohjaajalta saa ostaa hopean. Erikoistekniikoina ovat erilaiset levytyökorut, hiekkavalu ja emalointi. Kurssi on tarkoitettu peruskurssin ja ”kisällikurssin” käyneille. Ohjaajana kultaseppä Ari Vuorela.