Tekstiilityöt ja huovutus

Hurmaannu huovutuksen mahdollisuuksista

Kurssin aikataulu:
vko 23 | 1.-5.6.2020

 

Kurssin sisältö: ”Hurmaannu huovutuksen mahdollisuuksista” Ideoita huopatöiden pintoihin ja kuviointiin! Valmistamme esihuovista useampikerroksisia huiveja, asuja ja sisustustekstiilejä. Erilaisin tekniikoin uusia ideoita ja kokeiluja malleja mukaellen tilanteiden ja kokeiluiden myötä. Ideoinnin, keksimisen ja suunnittelun iloa!

Valmistetaan kaksi- tai kolmikerroksinen kaulahuivi suojaamaan ja koristamaan kaulaa. Merinovillainen esihuopa voi olla yksiväristä tai esim. käsivärjättyä omiin sävyihin sopivaa esihuopaa. Sabluunaa käyttäen valmistetaan myöskin esihuopaa kuvioiden moniulotteista pintaa.
Valmistetaan helppoja asuja tai kankaita, joita voidaan käyttää myöhemmin vaatetukseen. Silkkihuiveihin, viittoihin ja ponchoihin uutta potkua erilaisin kolmiulotteisin kuvioin!

Ohjaaja: artenomi, Ammatillinen Opettaja AmO, Marita Metsäkylä


Farkkupaja – tekstiilikierrätys

Kurssin aikataulu:
vko 23 | 1.-5.6.2020

 

Kurssin sisältö: Tällä kurssilla tarpeettomat farkut saavat uuden elämän! Ompele tunika, tilkkutakki, laukku, tossut, maskotti tai mitä vaan. Kestävä farkkumateriaali taipuu moneksi. Kierrätys on kiehtovaa!

Ohjaaja: käsi- ja taideteollisuusopettaja Tarja Matikainen


Tilkkutyö -kurssi I

Kurssin aikataulu:
vko 24 | 8.6.-12.6.2020

 

Kurssin sisältö: Huom! I ja II kursseissa sama sisältö! Kurssilla opiskellaan tilkkutyön pikatekniikoita opiskelijoiden toiveiden mukaan sekä erilaisia tuotteiden viimeistelytapoja ja tikkausta.

Valmistettavat tuotteet voivat olla esim. peitto, tyynyjä, kaitaliina, ruokailutabletit, kangaskorit, pussukat, kukkarot, kassit, jne. Kurssilla voi valmistaa myös lukkokehyskukkaroita. Opettajalta saatavana tarvikkeita valmistettaviin töihin.

Kurssi soveltuu kaikentasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille. Tule viettämään ihana viikko, jonka aikana entii valmistaa ja oppia monenlaisia tilkkujuttuja!

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh.  0400-554 544 / Katri Eskelinen

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | tilkkula.blogspot.com


Kesäistä kuosisuunnittelua – digitaalinen painokankaan suunnittelukurssi

Kurssin aikataulu:
vko 24 | 8.-12.6.2020

 

Kurssin sisältö: Kuosisuunnittelun kurssilla piirretään, maalataan, valokuvataan, leikataan ja liimataan painokangasluonnoksia. Luonnokset siirretään tietokoneelle, jossa ne muokataan kuoseiksi käyttäen Photoshop ja Illustrator ohjelmia.

Kurssilla saa myös vinkkejä siitä, miten ja missä kuosit voi toteuttaa haluamalleen kankaalle tai tuotteeseen. Kurssille voivat osallistua kaikki digitaalisesta kuosisuunnittelusta kiinnostuneet.

Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta ohjelmista. Tietotekniset perusvalmiudet riittävät. Kuosisuunnittelun peruskurssien käyneille kurssi antaa mahdollisuuden vahvistaa omaa visuaalista kädenjälkeä ja suunnitella vaikka kuosimallistoa.

Ohjaaja: TaM Elina Sillanpää


Tilkkukassit ja pussukat

Kurssin aikataulu:
vko 27 | 29.6.-3.7.2020

 

Kurssin sisältö: Kurssin teemana erilaiset vetoketjulliset (ja monilokeroiset) pussukat, isot ja pienet kassit sekä lukkokehyskukkarot ja -laukut. Opiskellaan myös tuotteisiin sopivia tilkkutyötekniikoita, vanutikkausta ja aplikointia.

Vaihtoehtoina helppoa & nopeaa sekä pikkutarkkaa näpertämistä. Opettajalta saatavana tarvikkeita ja erikoismateriaaleja valmistettaviin tuotteisiin. Kurssi soveltuu kaiken tasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille.

Tule viettämään ihana viikko, jonka aikana ehtii valmistaa ja oppia monenlaisia tilkkujuttuja!

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh.  0400-554 544 / Katri Eskelinen

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | tilkkula.blogspot.com


Kankaankuviointi ja ompelukurssi

Kurssin aikataulu:
vko 28 | 6.-10.7.2020

 

Kurssin sisältö: Värjäämme kankaita reaktiiviväreillä; kylmävärjäystekniikat, sidonnat, mandalat, liukuvat värisarjat, jne. Painamme ja maalaamme kangasta kankaanpainoväreillä; taikinabatiikki, sabluunat, tuputus, monotypia, aurinkovärjäys, leimaus, jne.

Näitä tekniikoita yhdistämällä voit valmistaa todella kauniita ja yksilöllisiä kankaita. Ommellaan kurssilla kuvioiduista kankaista tuotteita kurssilaisten toiveiden mukaan; kestokasseja, lukkokehyskukkaroita, vetoketjullisia pussukoita, kangaskoreja, tyynynpäällisiä, torkkupeitto, jne.

Värjäyspohjana käytämme 100% puuvillakankaita (myös pellava ja muut selluloosapohjaiset kuidut käyvät). Värit ja kankaat on saatavana kurssilta.

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh. 0400-554 544 / Katri Eskelinen

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | tilkkula.blogspot.com


Tekstiiliveistoksia ja kolmiulotteista pintaa rakentamassa

Kurssin aikataulu:
vko 29 | 13.-17.7.2020

 

Kurssin sisältö: Kurssin tavoitteena on ensinnäkin opetella luomaan tekstiilin pintaan kolmiulotteisuutta ja toiseksi perehtyä tekstiiliveistosten rakentamiseen. Kolmiulotteisen pinnan luomisessa käytetään erilaisia kankaan manipulointitekniikoita, esimerkiksi punontaa, poimuttelua, taittelua, laskostamista ja tikkausta.

Minikokoisten tekstiiliveistosten tekemisessä sovelletaan punonnan ja päällystämisen tekniikoita. Veistosrakenteen pohjana käytetään esimerkiksi pieniä pahvilaatikoita, muoviesineitä, polyuretaanilevyä, paksua huopaa ja vanua.

Kankaita käytetään monipuolisesti, organzasta villaneuleisiin. Harjoitustyöt tehdään pääosin käsin ompelemalla, mutta halutessaan voi joissakin harjoituksissa käyttää myös ompelukonetta.

Ohjaaja: FM Marita Lappalainen


Korkkikangas ja nahkapaperi

Kurssin aikataulu:
vko 29 | 13.-17.7.2020

 

Kurssin sisältö: Tutustutaan nahkapaperiin ja korkkikankaaseen. Nahkapaperi on pestävää nahan korvikkeeksi kehitettyä materiaalia ja korkkikangas valmistetaan korkkitammen kuoresta. Ommellaan ja punotaan monikäyttöisiä vetoketjupussukoita, tyylikäs laukku tai sisustuskoreja. Lisäksi opitaan materiaalin koristeleminen ompeleilla, maalaamalla ja valokuvan siirrolla. Materiaaleihin voi yhdistää myös muita kankaita.

Ohjaaja: KM, tekstiilityönopettaja Heljä Reponen


Tilkkutyö -kurssi II

Kurssin aikataulu:
vko 30 | 20.-24.7.2020

 

Kurssin sisältö: Kurssilla opiskellaan tilkkutyön pikatekniikoita opiskelijoiden toiveiden mukaan sekä erilaisia tuotteiden viimeistelytapoja ja tikkausta. Valmistettavat tuotteet voivat olla esim. peitto, tyynyjä, kaitaliina, ruokailutabletit, kangaskorit, pussukat, kukkarot, kassit, jne. Kurssilla voi valmistaa myös lukkokehyskukkaroita.

Opettajalta saatavana tarvikkeita valmistettaviin töihin. Kurssi soveltuu kaikentasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille. Tule viettämään ihana viikko, jonka aikana entii valmistaa ja oppia monenlaisia tilkkujuttuja!

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh. 0400-554 544 / Katri Eskelinen

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | tilkkula.blogspot.com


Luonnonvärjäys

Kurssin aikataulu:
vko 30 | 20.-24.7.2020

 

Kurssin sisältö: Värjää ihanat toisiinsa sointuvat neulelangat luonnonväreillä. Viikon kurssilla opit luonnonvärjäyksen perusteet. Opit purettamaan langan, keittämään väriliemen, tutustut erilaisiin värjäystekniikoihin ja lankojen jälkikäsittelyyn.

Värjäämme sekä kotimaisilla että viljellyillä värikasveilla toisiinsa sointuvan värikirjon eri sävyjä. Samalla saat tietoa värikasvien keräyksestä ja kuivatuksesta värjäystarkoituksiin.

Villalangan lisäksi voit tehdä pieniä värjäyskokeiluja myös muilla eläinperäisillä kuiduilla kuten silkillä, alpakalla tms.

Ohjaaja: kädentaitojen kouluttaja, tietokirjailija Anna-Karoliina Tetri | tetridesign.com


Nokkosen kehrääminen

Kurssin aikataulu:
vko 30 | 20.-24.7.2020

 

Kurssin sisältö: Nokkosen varren pitkistä kuiduista voi kehrätä lankaa, ”pohjoisen silkkiä”. Nokkonen oli yleinen kuidun lähde vaatteisiin keskiajalla ennen kuin pellava syrjäytti sen. Kurssilla opit, kuinka kuitu otetaan talteen ja miten siitä kehrätään lankaa värttinällä tai rukilla. Kurssilla käsitellään myös nokkospaperin tekeminen, vaikka pääpaino on nokkosen käsittelyssä kehräämisestä varten.

Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen

 

Kesän 2020 kurssit peruttu Palaa takaisin etusivulle!