Kalligrafiapäivät 14.-16.6.2019

Kalligrafiapäivät - Suomen kalligrafiayhdistys ry:n järjestämät työpajat
Kurssin aikataulu: 14.6.-16.6.2019 pe-su
Kurssin sisältö: kolme työpajaa

Ilmoittautuessa valitse vain yksi työpaja!

Työpajojen hinnat/hlö:

  • Opetus: 95 €
  • Majoitus:
    60 €/ 2hh/hlö (2 yötä, majoitus pe klo 20:00 jälkeen)
    80 €/ 1hh (2 yötä, majoitus pe klo 20:00 jälkeen) Huoneita rajallinen määrä, täytetään ilmoittautumis-järjestyksessä.
  • Ruokailut: 55 €
    Sisältää: pe (päivällinen, iltapala), la (aamupala, lounas, kahvi, juhlavampi illallinen), su (aamupala, lounas, kahvi)

Aikataulu tästä linkistä

Työpajat: (valitse yksi)

1. Moderni kalligrafia - Kalligrafi Veiko Kespersaks
Kurssilla nyt kaksi opettajaa: Veiko Kespersaks ja Sirpa Mäenpää

”Mitä on moderni kalligrafia?” Tähän kysymykseen olen joutunut nykyään usein vastaamaan. Modernia kalligrafiaa on vaikea määritellä, koska niin moni tyylilaji sopii siihen. Copperplate ja Spencerian ovat vanhoja, perinteellisiä kirjoitustyylejä, joita kirjoitetaan hiusterällä, samoin kirjoitetaan myös moderia kalligrafiaa. Kirjoitustyyli on näyttävää, joustavaa ja monipuolisesti käytettävää eri tilanteisiin. Se on kalligrafian uusi tyylilaji, tyyli jolla voi rikkoa perinteitä ja tehdä ihan oman näköistä kirjoitusta. Tällä tyylillä saat aikaan näyttäviä töitä ja sitä on helppo lukea.

Tekemällä ja harjoittelemalla syntyy luottamus omaan tekemiseen, jolloin kauneus ja kriittisyys ovat osa valmista tekstiä. Omia töitä kriittisesti katsomalla kalligrafi löytää visuaalisesti parhaat ratkaisut sommittelussa. Harjoitukset aloitetaan hienovaraisesti ja johdonmukaisesti muutamilla helpoilla perusteksteillä, ennen kuin siirrytään visuaaliseen ja jännittävään osaan projektia. Silloin kirjaimet, sanat ja teksti ovat vierekkäin. Yhdistetään kirjainmuotoja niin, että niistä syntyy kokonaisuus. Sen jälkeen aloitamme rikkomaan kaikkia sääntöjä!
Tervetuloa opiskelemaan eleganttia, modernia kalligrafiaa. Ota mukaan hyvä mieli, lyijykynä, kumi, viivoitin, hiusteriä ja kalligrafia kynänvarsi, tai copperplate varsi, mustetta, vesivärit tai peitevärit, paletti, layout paperia harjoitteluun sekä muutama hyvälaatuinen A3 kokoinen paperi. Työpaja on tarkoitettu niin kokeneemmille kuin myös kalligrafiaa aloittaville. Jos sinulla ei ole mitään tarvikkeita, niin älä ole huolissasi, niitä on mahdollisuus ostaa paikan päältä.
__________________________________________
2. Ronde - Kalligrafi Pauliina Yliniitty
Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeelliset lyhenteet. Kurssin aikana tutustumme Ronden historiaan, kirjainmuotoihin, lyhenteisiin ja koristeisiin. Lopuksi teemme runotyön tai huoneentaulun kultaisin koristein.
__________________________________________
3. Merian fraktuura - Kalligrafi Irja Haapolahti
Merian Fraktuura on herättänyt ihastusta ja mielenkiintoa ja sitä kautta moni on kiinnostunut kalligrafiasta. Merian Fraktuurassa näkyy suuret erot esim. värien käytössä ja työn asettelussa ja siten löytyy paljon vaihtoehtoja työn lopputulokseen. Kurssilla käydään läpi perusasioita tarpeen mukaan liittyen kynänkäyttöön, kirjaimiin ja muihin tärkeisiin asioihin. Ohjelmassa on pienet kirjaimet, isot kirjaimet, numerot ja harjoituksia. Lisäksi opitaan tekemään kortteja, kirjekuorien asettelua ja tauluja, jotka voi jokainen kehystää kotona. Jos aikaa riittää lisäksi on ”vanhan ajan fraktuuraa”.
___________________________________________
4. Pitkäpistosidos koristeellisilla tikkauksilla - Artesaani Tiina Raumolin -PERUTTU!
Pitkäpistosidos on yksinkertainen liimaton sidos, jota voi varioida paljon. Sidoksessa langat tulevat koristeellisesti kirjanselkään näkyville. Kannet voivat olla päällystettyä pahvia tai vaikkapa nahkaa. Kansikoristeeksi käy esim. vanhat kirjotut pöytäliinat tai vaikkapa retro verhot (puuvilla tai pellava) ja koristeelliset paperit. Sivut ovat ohuempaa paperia/akvarellipaperia tai näitä molempia sopivasti lomittain. Kurssilla voi toteuttaa myös "välitöinä" yksinkertaisia haitarisidoksia ja vihkosia. Info-kirje lähetetään osallistujille. Opettajalta voi ostaa myös tarvikkeita/materiaalia ja työvälineitä on lainattavissa.
___________________________________________
5. Kalligrafian taustat sekatekniikalla - Kuvataiteilija, kalligrafi Sirpa Mäenpää
TÄMÄ KURSSI PERUTTU, YHDISTETTY Moderni kalligrafia -kurssin kanssa
Kurssilla teemme pohjia paperille, kankaalle ja vanhojen kirjojen sivuille. Käytämme apuna leimasimia, sabluunoita, luonnonmateriaaleja esim. kasveja, kuvan- ja tekstinsiirtoja, naruja, kampoja ym. Toteutetaan pieni kirjanen ja lopputyö paperille tai kankaalle.